Srila Prabhupada

Al millennia lang waren de leringen en de rijke cultuur van bhakti-yoga of Krishna-bewustzijn verborgen binnen de grenzen van India. Tegenwoordig drukken miljoenen over de hele wereld Srila Prabhupada uit voor het onthullen van de tijdloze wijsheid van bhakti aan een wereld.

Geboren als Abhay Charan De op 1 september 1896 in Calcutta, als een jonge man, trad hij toe tot de burgerlijke ongehoorzaamheidsbeweging van Mahatma Gandhi. In 1922 bleek een ontmoeting met de prominente geleerde en spirituele leider, Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati, de meest invloedrijke op de toekomstige roeping van de jonge Abhay.

Srila Bhaktisiddhanta was een leider in de Gaishya Vaishnava-gemeenschap, een monotheïstische traditie binnen de bredere hindoe-cultuur. Bij hun allereerste ontmoeting vroeg Srila Bhaktisiddhanta Abhay om de leringen van Heer Krishna naar de Engelstalige wereld te brengen. Diep ontroerd door zijn toewijding en wijsheid, werd Abhay een discipel van Srila Bhaktisiddhanta in 1933 en besloot het verzoek van zijn mentor uit te voeren. Abhay, later bekend door de eervolle A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada bracht de volgende 32 jaar door met het voorbereiden van zijn reis naar het westen.

In 1965, op negenenzestigjarige leeftijd, smeekte Srila Prabhupada een vrije doorgang en stapte aan boord van een vrachtschip, de Jaladhuta, naar New York. De reis bleek verraderlijk en hij kreeg twee hartaanvallen aan boord. Na 35 dagen op zee arriveerde hij voor het eerst op een eenzame Brooklyn-pier met slechts zeven dollar aan Indiase roepies en een krat met zijn vertalingen van heilige Sanskriet-teksten.

In New York werd hij geconfronteerd met grote ontberingen en begon hij zijn missie nederig door lessen te geven op de Bhagavad-gita op hokken op de Bowery en toonaangevende kirtan (traditionele devotionele gezangen) in Tompkins Square Park. Zijn boodschap van vrede en goede wil resoneerde met veel jonge mensen, van wie sommigen naar voren kwamen om serieuze studenten van de Krishna-bhakti-traditie te worden. Met de hulp van deze studenten huurde Bhaktivedanta Swami een kleine winkel aan de Lower East Side in New York om als tempel te gebruiken.

In juli 1966 richtte Bhaktivedanta Swami de International Society for Krishna Consciousness (ISKCON) op met het doel dat hij “de onbalans van waarden in de wereld controleerde en werkte aan echte eenheid en vrede”.

In de elf jaar die volgden, cirkelde Srila Prabhupada 14 keer rond de wereld tijdens lezingen die de leringen van Heer Krishna verspreidden. Mannen en vrouwen uit alle achtergronden en uit alle geledingen van de samenleving kwamen naar voren om zijn boodschap te aanvaarden. Met hun hulp richtte Srila Prabhupada tempels, boerengemeenschappen, een uitgeverij en onderwijsinstellingen over de hele wereld op. En hij begon met wat nu het grootste vegetarische voedselhulpprogramma is geworden, Hare Krishna Food for Life.

Met de wens om de wortels van het Krishna-bewustzijn in zijn huis te voeden, keerde Srila Prabhupada verschillende keren terug naar India, waar hij een opleving in de Vaishnava-traditie veroorzaakte. In India opende hij tientallen tempels, waaronder grote centra in de heilige steden Vrindavana en Mayapura.

De belangrijkste bijdragen van Srila Prabhupada zijn misschien zijn boeken. Hij schreef meer dan 70 delen over de Krishna-traditie, die door wetenschappers zeer worden gerespecteerd vanwege hun autoriteit, diepgang, trouw aan de traditie en duidelijkheid. Verschillende van zijn werken worden gebruikt als schoolboeken in tal van hogeschool cursussen. Zijn geschriften zijn in 76 talen geschreven. Zijn meest prominente werken zijn: Bhagavad-gita As It Is, het 30-volume Srimad-Bhagavatam en het 17-volume Sri Caitanya-caritamrita.
Akck Bhaktivedanta Swami Srila Prabhupada stierf op 14 november 1977 in de heilige stad Vrindavana, omringd door zijn liefhebbende discipelen die vandaag zijn missie voortzetten.